20170720 105312 800x600

20 lipca na stadionie gminnym w Kucach od rana unosił się cudowny zapach gotowanych  nad ogniskiem letnich zup. Zajęcia pt.: „Gotowanie na stadionie” na stałe wpisały się w plan wypoczynku letniego dla dzieci i młodzieży organizowanego przez Samorządowy Ośrodek Kultury. Tradycyjnie w jednym z kociołków znajdował się rosół, w drugim królowała pomidorowa. Zajęcia kulinarne na świeżym powietrzu skupiają dużą grupę uczestników. Dzieci otrzymały niezbędne produkty do przygotowania zup, które musiały własnoręcznie umyć, obrać i wrzucić do kociołków. Atrakcją było również utrzymanie ognia nad którym gotowały się wywary. Tak spędzony czas jest doskonałą lekcją zarówno kulinarną jak również sensoryczną, oraz świetnie uczy współpracy w grupie. Po zakończonej pracy odbyła się degustacja przyrządzonych pyszności. Zadowolone miny dzieci i częste dokładki świadczyły o tym, że naprawdę smakowało.

SOK